RSS feed

Loslaten…

Geplaatst op

Loslaten….dat moet je leren, zegt mijn zoon. En daar heeft hij gelijk in. Maar waar kun je dat leren, en wie kan mij dat leren….

De afgelopen drie weken heeft mijn oudste kleinzoon bij mij gelogeerd. Als pasgeboren baby ontfermde ik mij al over hem zodat mijn schoondochter met een gerust hart kon gaan werken. s’Morgens bracht ze hem bij mij, om hem na haar werk, zo tegen vier uur weer op te komen halen. Ik ging met hem naar het consultatiebureau, deed zo ongeveer alles met hem wat de moeder ook zou doen. Toen ruim twee jaar later mijn jongste kleinzoon geboren werd mocht ik daarbij ook aanwezig zijn. Mijn zorgtaak werd minder omdat mijn schoondochter die tijd parttime werkte. Maar ik had nog genoeg te doen met mijn jongens. Halen en brengen naar de crèche,  later werd dat de kleuterschool en zo ging het verder. 

Er kwamen Eftelingabonnementen, afgewisseld met uitstapjes naar het Ganzenest en Toverland. Tot de jongens naar het hoger onderwijs gingen waren wij hier veelvuldig te vinden. 

Zo rond hun tienertijd begonnen de weekend en vakantie logeerpartijtjes. Een van de leukste herinneringen aan die tijd was het kijken met de jongste in bed naar de avonturen van Tom en Jerry. Elk weekend opnieuw en steeds weer dezelfde films. Mijn jongste kleinzoon en ik hebben afgelopen week nog met veel plezier herinneringen aan die tijd opgehaald. De jongste kleinzoon is nu bijna zeventien, en de laatste twee jaren brengt hij veel vrije tijd door bij zijn tante. Tante heeft een hond waar kleinzoon dol op is. Maar tante is ook nog alleen, en de band tussen die twee is niet te verbreken.

Oudste kleinzoon is vanmiddag naar Turkije vertrokken, alleen ja, hij is wat dat aangaat zeer zelfstandig. Het is ook niet de eerste keer dat hij alleen op reis gaat, en ik ben heel trots op zijn zelfstandigheid. Maar ik mis hem, zo rond twee uur zag ik hem onrustig worden, ik keek hem aan en hij keek mij aan……je wil zeker graag gaan, vroeg ik hem. Ja, ik wil gaan zei hij, dan ben ik tenminste onderweg……Ik snap hem, en zei, bel je vader dan, vader zou hem naar het treinstation brengen. Oke, zei hij en sprong op. 

Om zeven over vier zou hij de trein nemen naar Schiphol. Natuurlijk was hij te vroeg maar je had zijn gezicht moeten zien, geweldig!   Nog voordat hij goed en wel op weg was rolden de tranen al over mijn wangen. Ik was blij dat mijn man een uur ging fietsen, want ik kon geen kant op met mijn emoties. Ik appte mijn zoon, hij is de one and only die mij begrijpt. Niet zomaar begrijpt, maar echt begrijpt hoe ik mij voel en waarom ik mij zo voel. Dat is ons geheim en dat waardeer ik zo enorm in mijn zoon. 

Ik staar naar mijn pc…..en kijk naar de vertrektijden op de site van Schiphol. Vluchtnr KL1617 naar Istanbul vertrekt om 20:30 uur. Hij was er dus ruim van te voren, dat heeft hij van zijn vader, die ook liever een uur te vroeg ergens is, dan twee minuten te laat. Ik weet dat ik naar het scherm blijf staren tot ik zie dat zijn vliegtuig vertrokken is, daarna gun ik mijzelf een halfuurtje hooguit, om even iets anders te doen, waarna ik blijf kijken totdat ik hoor of zie dat hij veilig geland is.  

Fijne vakantie lieve grote kleinzoon. ​

Over ZijalleenisZij

Ik zou veel kunnen vertellen, maar wat hebben anderen daaraan? Ieder leven heeft zijn ups en downs, dat is soms goed om te delen maar mijn ervaring is dat je toch altijd alleen staat.

Volgende »

 1. Och gossie wat lief je verhaaltje en zoveel herkenning
  Hier is de oudste nu 7 jaar, begint nu al met die zelfstandigheid…en volle agenda. Wat heerlijk toch dat wij ervan mee mogen genieten en loslaten ja
  Kan je skypen met je grote kleinzoon ?
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

  Beantwoorden
  • Ja, ik kan communiceren met hem, maar als hij daar is vergeet hij mij een klein beetje. Dan heeft hij het veel te druk met familie en vrienden. Dat vind ik ook helemaal niet erg….dat gaat nu eenmaal zo op die leeftijd.
   Maar kleinkinderen hebben is puur geluk….

   Oma is nerveus…..hij kan elk moment gaan vliegen……

   Groetjes voor jou…

   Geliked door 1 persoon

   Beantwoorden
 2. De mijne zijn nog niet zo oud maar als je nog zo’n band hebt met kleinkinderen die de puberleeftijd al achter zich hebben gelaten heb je het best goed gedaan

  Geliked door 1 persoon

  Beantwoorden
 3. Ken het gevoel lieverd. Het gaat allemaal zo snel. Mijn kleine meid is opeens een zelfstandige jonge dame geworden. Die ook al met vriendinnen op vakantie gaat.
  En belt nu onverwachts “Oma ben je thuis dan kom ik lunchen”. Ze stort nog steeds haar hart bij mij uit alleen zijn de onderwerpen serieus geworden. En als ze vertrekt knuffelen we elkaar nog net als vroeger en is ze weer even m’n kleine meid! ❤

  Geliked door 1 persoon

  Beantwoorden
 4. heb (nog) geen kleinkinderen maar mocht ik ze krijgen dan hoop ik ook zo’n band op te mogen bouwen prachtig verhaal

  Geliked door 1 persoon

  Beantwoorden
 5. gewoonzoalsikben

  Heerlijk om zo’n fijne band met je kleinzoons te hebben .
  Liefs Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: