RSS feed

Moeder….

Geplaatst op

En dan is het zover, kerstavond. Vol verwachting keek je er naar uit. De klok tikt verder en voor je het weet zijn de dagen waar naar je vol verwachting naar uitkeek weer voorbij. Vroeger…..ik durf er bijna niet meer over te praten. ” Jij altijd met je vroeger….. maar juist de laatste maanden van het jaar brengen mij ieder jaar weer terug naar vroeger. December is voor mij een stap terug naar de tijd dat ik nog redelijk onbezorgd was. Ik ben opgegroeid bij mijn opa en oma, moeder was daar ook maar ik herinner mij haar voornamelijk als de vrouw die mijn jurkjes en jasjes maakte en op zaterdagavond papillotten in mijn haar draaide.

Mijn moeder moest wel werken, mijn vader heeft de benen genomen toen mijn broertje net geboren was. Hij heeft nóóit meer van zich laten horen.  De kerstboom bij mijn oma, samen met mijn broertje mocht ik de boom versieren, met échte kaarsjes. Door mijn moeders regelmatige afwezigheid in mijn jeugd heb ik ook niet de band met haar die ik met mijn kinderen wel heb.

Mijn moeder is behoorlijk op leeftijd inmiddels, ver over de tachtig en ze behoort tot de eenzame ouderen. Ze ontkent dat ten stelligste maar wij weten het.  Wij,mijn dochters en ik bezoeken haar wekelijks, ze weet ook dat ze maar hoeft te bellen en we zijn er, en toch vertikt ze het om te doen. Maar mijn moeder wil niks, haar geheugen gaat elke dag meer achteruit, en ze vergeet alles, écht alles.

Ik zou rust in mijn hoofd hebben als mijn moeder een aanleunwoning zou accepteren, maar nee, en haar nee is nee hoe gevaarlijk en eenzaam het daar ook is voor haar. Ja, ik heb nog een broer, maar die laat zijn oude moeder daar ook maar aan haar lot over. Geen tijd, te druk met belangrijkere dingen…..huizen verkopen en nog van alles meer. En nog wat, jullie wonen vlak bij moeder om eens vaker binnen te lopen is zijn reactie……… Allemaal waar, maar wij willen ook wel eens een zondag wat voor onszelf doen, of is dat egoïstisch ?

Over ZijalleenisZij

Ik zou veel kunnen vertellen, maar wat hebben anderen daaraan? Ieder leven heeft zijn ups en downs, dat is soms goed om te delen maar mijn ervaring is dat je toch altijd alleen staat.

Volgende »

  1. fijne kerstdagen en alle goeds voor 2017
    met lieve groetjes van mij,
    Greetje

    Geliked door 1 persoon

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: