RSS feed

Luisteren…

Geplaatst op

Dat ik verslaafd ben aan lezen, dat wist jij Diana. Plagend zei je vaak tegen mij “ kom, we lopen even naar de Read Shop, ik wil even wat roddels kopen en dan gaan we voor jou even naar de sentimentele kant“.
En dan lachte je en zei “ ga jij maar vast naar jouw afdeling, ik kom er zo aan “.

Naast m’n bed ligt een stapeltje boeken over het leven en de dood.
Online gekocht, ik noem ze mijn troostboeken. Mijn laatste aanwinst is het Rouw Dagboek van Patrik Somers. Het boek beschrijft stukken over hoe om te gaan met mensen die rouwen.

: Omgaan met rouwenden is luisteren, luisteren en nog eens luisteren.
Tot drie keer toe luisteren : luisteren naar het verhaal van de ander, luisteren naar de gevoelens die erachter zitten en die niet altijd uitdrukkelijk worden genoemd, en luisteren naar de behoeften die achter de woorden klinken.
In onvoorwaardelijke liefdevolle aandacht bij iemand zijn betekent : er zijn vanuit je hart, met respect en erkenning voor het gevoel van de ander, niet be – of – veroordelen, zonder adviezen.
Probeer maar eens hoe lang jij kunt luisteren naar iets waar je het niet mee eens bent, zonder ertussen te komen……..

Een klein stukje uit het Rouw Dagboek. Een dagboek vol wijsheid voor nabestaanden , voor mij  o a, voor mijn kinderen. Je komt tot het besef dat je nergens van moet opkijken.
“ En, toch nog leuk de paasdagen door kunnen brengen?
…… Mens, laat me met rust, je weet niet hoe ik mij voel, of ik verdriet heb, wat ik afhuil in de beslotenheid van mijn huiskamer….. 

Steeds vaker denk ik, “ het zou goed zijn als de medemens zich eens wat vaker zou verdiepen in het gevoels leven van de rouwenden, zodat er niet van die ondoordachte vragen gesteld zouden worden……….. 


Over ZijalleenisZij

Ik zou veel kunnen vertellen, maar wat hebben anderen daaraan? Ieder leven heeft zijn ups en downs, dat is soms goed om te delen maar mijn ervaring is dat je toch altijd alleen staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: